Przepis na paschę wielkanocną (Akademia Smaku, Tomek Lach)

Poznaj przepis Tomka Lacha na paschę wielkanocną. Sprawdź całość na https://akademiasmaku.pl/przepis/pascha-wielkanocna,4948 i przygotuj deser sam. Pascha jest jednym z najciekawszych świątecznych deserów. Dziś pokażę Wam, jak szybko i sprawnie przygotować ten wyborny słodki przysmak. Aby przygotować paschę potrzebujesz: - 0,5 kg twarogu tłustego do sernika - 3 żółtka - 125 ml śmietanki kremówki 30% - 100 g masła (w temperaturze pokojowej) - 100 g cukru pudru - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - Bakalie i suszone owoce wedle uznania, np. migdały, rodzynki, suszone morele, pistacje, kandyzowane skórki cytrusów Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli twaróg jakim dysponujesz nie jest zmielony, trzeba go zmielić trzykrotnie z pomocą robota kuchennego z przystawką do mielenia. Do misy robota kuchennego z końcówką do ubijania dodaj żółtka i cukier puder. Ubij na jasną i puszystą pianę. Dodaj śmietankę kremówkę, naturalny ekstrakt waniliowy i ubijaj dalej, aż całość dokładnie się połączy. Przelej masę do rondla i podgrzewaj na małym ogniu, często mieszając, do czasu aż całość wyraźnie zgęstnieje. Bakalie i owoce pokrój na nieduże kawałki. Do misy robota dodaj twaróg i miękkie masło. Zmiksuj do połączenia się tych dwóch składników, a następnie dodaj przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Miksuj dalej na najniższych obrotach i stopniowo dodaj przygotowane wcześniej bakalie. Gotową masę przełóż do naczynia przygotowanego z miski i sitka, lub durszlaka wyłożonego ściereczką. Całość musisz obciążyć talerzykiem lub płaskim naczyniem, tak by sprasować ciasto. Tak przygotowaną paschę wstaw do lodówki na całą noc, a najlepiej na 24 godziny. Stężałą paschę przełóż na paterę płaską stroną do dołu, a następnie bardzo delikatnie zdejmij materiał. Udekoruj paschę bakaliami, jadalnymi kwiatami, lub owocami wedle uznania. Akademia Smaku to wiedza kulinarna z najwyższej półki połączona z kreatywnymi eksperymentami kuchennymi. Dzięki Akademii, bez względu na swoje zaawansowanie w sztuce kulinarnej, możesz zostać prawdziwym mistrzem w swojej kuchni. Fani gotowania mogą odnaleźć w naszym serwisie tysiące przepisów, porad, trików, unikalnych materiałów wideo i warsztatów kulinarnych.

Powiązane wiadomości:

Zobacz inne filmy

Gminna Biblioteka Publiczna w Lipowcu

Realizacja: IDcom.pl